ARTIEST/CONCERT
zaterdag 8 september 2018


Tim Grimm feat.Jan Lucas, Diederik van Wassenaer, Dylan van Meurs

Tim Grimm feat.Jan Lucas, Diederik van Wassenaer, Dylan van Meurs

Deze duizendpoot; boer, acteur, schrijver, muzikant en reisleider, maakte ooit zijn Europese debuut op het In the Woods podium. In de loop der jaren heeft hij één voor één zijn muzikale familie aan ons onthuld. En als de familie Nederland weer bezoekt, staan ze natuurlijk ook weer op ons podium. Tim brengt zijn vrouw Jan Lucas en bijna pleegkind Diederik van Wassenaer en Dylan van Meurs deze keer mee. We herinneren ons nog de geweldige bijdrage op viool van Diederik bij een eerdere gelegenheid en Dylan op gitaar kennen we van een optreden met Wink B. Kortom Tim maar net weer even anders en in een verassende combinatie. Hij opende al eerder ons seizoen en ook deze keer zal hij ons niet teleurstellen.

VERSLAG

Going Back To Indiana

Going Back To Indiana een song van de Jackson 5. Nog ruim voor dat Michael een solocarrière begon en vervolgens een triest en eenzaam leven tegemoet ging. Overigens woonde de familie toen al lang in Californië. Tim is een echte Indiana man. Geboren en getogen, zijn roots liggen daar. Echter ook hij heeft de druk gekend van de “Saaie omgeving van je ouders” verlaten, waar zoveel Amerikaanse songs over gaan. Zo vertelde hij dat mooi opgelost te hebben met naast boer ook actief te zijn als acteur en later musicus. Door de laatste twee beroepen is hij in staat om de wereld te verkennen. Maar ook oprecht te genieten van thuiskomen in zijn eigen wereld. Vanavond kwam zijn thuis ook weer vaak voorbij in aankondigingen en natuurlijk de songs. Hij is inmiddels erg gesteld op Ierland en inmiddels een leuk contact op gedaan met de ons welbekende Ben Glover. Heeft Wales ontdekt en geniet van de chaos van Italië. Maar Nederland heeft wel een heel speciaal plekje in zijn hart. Hij speelt er graag, kent veel mensen, heeft songs geschreven over Nederlandse aangelegenheden. Anna In Amsterdam en de The Turning Point. Inmiddels is hij ook begenadigd reisleider voor een groep steeds wisselende Amerikanen door Nederland. We komen tot de conclusie dat Tim een veelzijdige en misschien wel te drukke man is. Het was een warm wederzien met de Familie Grimm, zoals je familie van overzee zo eens in de twee jaar ziet. Je weet dat wordt weer een leuke en inspirerende avond. Tim kan zijn oudere prachtige songs in zijn eentje voordragen en dan is het al genieten. Maar Tim brengt altijd weer nieuw werk mee en blijft verassen. Familievriend en mede bandlid van de band van zoon Connor, Diederik van Wassenear woont inmiddels weer in Nederland en ze hadden elkaar ook geruime tijd niet gezien. Ook Dylan van Meurs kende Tim van eerdere keren. Maar vandaag zagen ze elkaar sinds lange tijd weer. Kortom effe samen oefenen in de kleedkamer tussen de maaltijd en vers biertje door en er staat een complete set. Net weer even anders en druipend van het spelplezier, zo kennen we Tim.

Muzikaal staat het als een huis. We leren dat er een verschil is tussen een viool en een fiddle de laatste behoort tot de blue grass muziek. De viool en viola van Diederik smelten samen met de stemmen van Jan en Tim en Dylan zorgt voor de rest van het fundament op gepaste wijze op zijn gitaar. Tekstueel laat Tim ons zien dat hij goed observeert en informatie opzuigt op al die verschillende plekken waar hij komt als reizende muzikant. Natuurlijk over zijn eigen omgeving; Deer Lick Creek, These Rollin’Hills. Maar wat een briljante vondst om de tweede wereldoorlog te beschrijven via het verhaal over Erny Pyle. Waarbij we nog gratis een stukje didactiek mee krijgen over de schooljuf die met het openslaan van de krant een hele klas stil krijgt. Zo leert Tim het verhaal van zijn vader kennen toen die 9 jaar oud was. Een prachtige bewerking van een Townes Van Zandt song naar aanleiding van een tribute geïnitieerd door Tim en zijn Italiaanse platenmaatschappij met overigens bijna allemaal ons bekende In the Woods artiesten. Thirteen Years kenden we al van een eerdere keer. Maar het verhaal van een jongetje (de vader van Tim) die mee maakt dat de grote kastanjeboom in de tuin wordt ontworteld door een blikseminslag en dat het hout van deze boom na jaren te zijn bewaard door zijn vader, wordt gebruikt voor het bouwen van een gitaar voor Tim. Een gitaar die hij ons trots laat zien. Dan schrijf je er een song over. Wat een cadeau voor een vader! Een song en een gitaar van het door jouw zorgvuldige bewaarde hout uit je jeugd. Eerder noemde ik het al een intergenerationele gitaar.

Na de pauze één song in de set, liet Dylan ons kennis maken met zijn stem en mooi gitaarspel met een eigen song en een aandachttrekkende cover van alweer, hoe kan het ook anders; Townes van Zandt. Met ondersteuning van Diederik, die net voor dat tandje meer zorgde. Het smaakte naar meer.

Zoals gezegd Tim observeert goed en verdiept zich in de geschiedenis van zaken. Zo kregen we een muzikaal historisch lesje in de King Of The Folksingers. Nog een inkijkje in hoe er ook in de staat Indiana afschuwelijk is om gegaan met de Native Americans. Een song geschreven naar aanleiding van het 200 jarig bestaan van die staat. Zijn telkens weer ontroerende song Anne In Amsterdam, naar aanleiding van een bezoek met zijn zoon Connor aan het Anne Frank museum. The Hungry Grass over de hongersnood in Ierland waar mensen in massagraven werden begraven. En een jongetje geraakt door de bulldozer dat nog bleek te leven als gevolg hiervan gehandicapt door het leven moest gaan. Kortom elke song is een verhaal, een observatie vertaalt in kunstige muzikale poëzie die de luisteraar mee neemt naar verschillende werelden in een paar minuten. Dat is waar het om gaat dacht ik toen ik Tim en zijn band voor de zoveelste keer uitzwaaide en we afspraken voor een volgende keer. Eerst de lange toer afronden en dan terug naar Indiana!

SETLIST

1.Family History [Beth Lodge]

2.The Girl

3.These Rollin’ Hills

4.Deer Lick Creek

5.Ernie Pyle [Jackson Grimm/Tim Grimm]

6.Gonna Be Great [Tim Grimm/Jackson Grimm]

7.Colorado Girl [Townes van Zandt]

8.Thirteen Years

9.Who Woulda Thunk It [Greg Brown]

10.The Lake

 

1.I Know Love Is All I Need [Rodney Crowell]

2.Keep On [Dylan van Meurs] *

3.Waiting Around To Die [Townes van Zandt] *

4.Rescue The Ghosts

5,King Of The Folksingers

6.Squaw (thanks to Scott Sanders]

7.Finding Home [Jan Lucas/Jackson Grimm]

8.Anne In Amsterdam

9.So Strong

10.The Hungry Grass

 

All tracks by Tim Grimm except where noted

Tim Grimm|vocals, acoustic guitar

Jan Lucas|harmonica, vocals

Diederik van Wassenaer|violin, viola

Dylan van Meurs|electric guitar, vocals

*Diederik & Dylan