ARTIEST/CONCERT
zaterdag 18 februari 2012


John Gorka

John Gorka

John Gorka is inmiddels een trouwe bespeler van ons podium. In september 2010 luisterde hij ons tienjarig bestaan nog op met zowel zijn persoonlijke als muzikale aanwezigheid. Sommige artiesten moet je gewoon regelmatig terug zien. Om weer even te weten waar het muzikaal om gaat!
Voor wie hem nog niet kent, ga op onderzoek. Elke toevoeging is overbodig.

 

VERSLAG

John is het klassieke voorbeeld van anti-hero, die vanzelf een hero wordt. Zijn ironische en scherpe kijk op het leven, waarbij hij zichzelf geenszins spaart getuigt van een goed observatievermogen. Zijn studie filosofie heeft daar wellicht aan bijgedragen. Iets wat hij gelijk relativeert door te vertellen dat hij na afloop van zijn studie, een bloeiende carriere als bloemenverkoper kon aanvangen. Inmiddels woont hij in de "koude" staat Minnesota, maar keert in zijn verhalen en songs vaak terug naar zijn jeugd in New Jersey. Het deel waar de Italiaanse bevolkingsgroep nog al dominant aanwezig is. Dus wegdromen als jonge man bij de observatie van de Italiaanse dames is dan een voor de hand liggende bezigheid op die leeftijd. Waarbij hij  kennelijk ook al zag dat de dames op leeftijd wat extra pondjes verzamelden, als gevolg van hun heerlijke calorierijke eten. Dat zag de jonge Gorka overigens als een pluspunt. New Jersey het kleine broertje van New York, Lage Vuursche het kleine broertje van Baarn. Met dat verschil dat je in Lage Vuursche niet gauw een look a like van Tony Soprano zult tegen komen.

John werkt zonder setlist, die zich overigens snel ontwikkelde toen hij in de 1e set vroeg om verzoeknummers. Maar achter deze ogenschijnlijke nonchalance, schuilt een grote discipline en gedrevenheid. De pauze gebruikte hij om in zijn rommelige map een verzoeknummer te vinden en het vervolgens in de relatieve rust van de kleedkamer te oefenen.

Een bescheiden man die naast een prachtige stem en inmiddels opgebouwd repertoire, verschillende instrumenten beheerst. Een nieuwe aanwinst was het instrument met een intrigerend uiterlijk en naam de G-sharp guitar.

John alleen kan de avond makkelijk vullen, maar hij vond het een prima idee, om enkele songs te doen met Ad Vanderveen en Kersten de Ligny. Een combinatie die ons tienjarig bestaan in september 2010 opluisterde.

De uitverkochte zaal had in de eerste set al meegezongen en kreeg er maar niet genoeg van. Staande ovaties en twee toegiften later was het tijd om de "Nederlandse regen" te trotseren op weg naar huis. Helaas kon niet iedereen in de auto nog nagenieten door middel van het luisteren naar een CD van John, deze waren al snel uitverkocht. Na afloop gaf hij ruiterlijk toe dat hij gewoon te weinig had opgestuurd. Dan maar geen CD verkoop op de twee nog resterende concerten. Een prachtige schets van John als mens.

SETLIST

1.Where No Monument Stands  [ William Stafford/John Gorka ]

2.Thoughtless Behavior

3.Writing In The Margins

4.I’m From New Jersey

5.Italian Girls

6.Dream Street

7.Let Them In

8.She’s That Kind Of Mystery [ Bill Morrissey ]

9.Branching Out

 

1.Blue Chalk

2.Flying Red Horse

3.Temporary Road

4.Ballad Of Jamie Bee

5.If I Could Forget To Breathe

6.Baby Blues

7.Where The Bottles Break

8.Wayfaring Stranger [ traditional ]

9.Ignorance & Privilege

10.I Saw A Stranger With Your Hair

11.Houses In The Fields *

12.Girl From The North Country [ Bob Dylan ] **

13.The Gypsy Life ***

14.Part Of Your Own

 

All tracks by John Gorka except where noted

John Gorka  vocals, acoustic guitar, G sharp guitar, piano

* Ad Vanderveen  acoustic  guitar, harmony vocals, Kersten De Ligny  harmony vocals

** Ad Vanderveen  acoustic guitar, vocals

*** Ad Vanderveen, Kersten De Ligny  harmony vocals