ARTIEST/CONCERT
zaterdag 15 april 2023


Michael McDermott

Michael McDermott

Michael stond jaren geleden met zijn partner en muze  Heather Horton als The Westies bij ons op het podium en maakte grote indruk met hun passievolle optreden en prachtige lyrics. Beiden hebben een stevig leven achter de rug in het geval van Michael al een hele carrière. De veelbelovende beginner verdween in een wereld van dope en andere zaken. Zijn muze heeft hem gered. De volgende keer stond hij weer samen met zijn partner op ons podium en maakte met o.a. een song over zijn vader, ‘Shadow In The Window’, grote indruk. Een nieuw album:  St. Paul’s Boulevard’. De opnames vonden plaats tussen augustus 2021 en februari 2022 in de Pauper Sky Studio’s in Chicago. De plaat is een concept album over een fictieve straat die overal zou kunnen zijn. De karakters op deze plaat zijn arm en rijk, jong en oud en velen van hun proberen hun hoofd boven water te houden. En een nieuwe toer! Dus is het weer tijd voor een bezoek aan In The Woods. En we kunnen u laten weten dat er veel kapers op de kust waren. Soms is een gunfactor een fijne bijkomstigheid.

VERSLAG

Scars Never Fade

Micheal heeft zoals inmiddels wel bekend een roerig leven achter de rug. Op jonge leeftijd de last moeten dragen van een belofte als de nieuwe Springsteen, was ook voor hem te zwaar. Het heeft hem veel gekost, maar ook veel gebracht. Na de ontmoeting met zijn muze, partner, moeder van Rain en in eerste instantie reddende engel Heather Horton, kwam het allemaal goed. Nuchter en vol energie hebben de ‘Scars From Another Life’ tevens de titel van zijn biografie, hem veel stof tot schrijven gegeven. Een onuitputtelijke bron voor lyrics en gedachten over het leven. De vraag blijft in hoeverre is het mogelijk het leven te scheiden in het leven nu en een ‘another life’ . Verslaafde ben je voor het leven en het is een dagelijks gevecht niet alleen uit de buurt van middelen te blijven, maar ook van het broeiende verlangen naar het leven van weleer met dieptepunten en hoogtepunten. Hij leeft bijna het leven van een keurige huisvader, het muzikanten bestaan is natuurlijk niet heel gewoon. Maar thuis wacht er een gezin en ze wonen in het voormalig ouderlijk huis van Michael en in de intro van Sick Of This Town, laat hij weten dat Heather het volledig gehad heeft met daar wonen en in de lyrics blijkt dat ook voor hem te gelden. De thematiek van Springsteen kun hier je terugzien. Altijd het slaperige stadje waar je woont willen verlaten om vervolgens te verlangen naar het wonen in zo’n klein stadje met zijn kneuterigheid.

Het was opnieuw een zeer aangename ontmoeting. Een belezen man die oprecht geïnteresseerd is in de ander. De uitwisseling over Van Morrison leverde een uitvoering op van ITW favoriet Shadow In The Window die eindigde met een variant op Madam George. De song Last Chance Lounge’ waar Van wordt genoemd, introduceert hij met een gesprek met de barvrouw, die verteld de eigenaar te zijn door dat haar man die elke keer vreemdging en beterschap beloofde uiteindelijk had toegezegd, dat als het weer gebeurde zij de eigenaar zou worden. Vervolgens ging Michael in de song ‘A Wall I Must Climb’ over op een stuk uit Into The Mystic.

Michael heeft een scherp oog en een accurate pen om zaken te beschrijven waar zijn emotie stevig in verankerd ligt. Vanavond gebruikt hij hiervoor stem, footstomp, gitaar, piano en mondharmonica.  De song Summerdays met als aanleiding het sterven van de moeder van een goede vriendin uit zijn jeugd n jaren weer een telefoongesprek voert. Een gesprek waarin hij razend knap hun gezamenlijke jeugd en dromen en het heden in een song samenvat. Volwassen, en wat is erover van deze dromen? Het melancholische terugverlangen naar tegen beter weten in een mooie tijd. In The Contender neemt hij ons mee naar zijn Ierse familie, waar het geld ontbreekt voor kleding voor Halloween en hij zich met behulp van een eenvoudige bezemsteel als Mozes presenteert aan de deuren voor het Trick Or Treat ritueel. Of wat te denken van een ultieme beschrijving van het brein van een junkie in New Years Day. Elke keer weer nieuwe geloften voornemen en altijd weer redenen verzinnen om ze te breken en of uit te stellen. Op verzoek en door hem snel opgezocht en geoefend in de kleedkamer speelde hij ‘Wounded’ voor ons. Met de magistrale zin:” Wounded that it doesn’t hurt anymore”, kreeg een bloedmooie uitvoering.

Er werd natuurlijk ook nog even aandacht besteed aan de verjaardag van zijn boeker Joanne.

Als afsluiter Scars Form Another Life, met een intro en een boodschap. Leer van je ervaringen. Ik kan terugkijken op iets wat ver van me weg staat en leef in het hier en nu. Natuurlijk werd er om een toegift gevraagd en dat was de klassieker Bars, dat was weer een inkijkje in het ‘oude’ leven van Michael. Littekens zijn geheelde wonden, maar ze verdwijnen nooit en beginnen soms opeens te jeuken of springen open. Michael heeft ons een avond meegenomen in deze levensles. De groeten aan Heather en Rain en hopelijk tot een volgende keer.

SETLIST
  1. All That We Have Lost
  2. Blue Eyed Barmaid
  3. What in The World
  4. The Arsonist
  5. Murder In Town
  6. Shadow In The Window
  7. New Years Day
  8. Sick Of This Town
  9. Last Chance Lounge

  1. The Wrong Side Of Town
  2. Summer Days
  3. Contender
  4. A Deal With The Devil
  5. These Last Few Days
  6. This World Will Break Your Heart
  7. Knocked Down
  8. A Wall I Must Climb

Happy Birthday for Joanna Serraris

  1. Wounded
  2. Scars From Another Life
  3. Bars

All songs written by Michael McDermott| vocals,  acoustic guitar, keyboards, foot stomp and harmonica.