ARTIEST/CONCERT
zaterdag 25 mei 2013


Whitehorse

Whitehorse

Whitehorse = Luke Doucet en Melissa McClelland
Hun debuut bij ons zullen we niet snel vergeten. Vanuit de UK naar Calais en dan in een sneeuwstorm en een verkeers infarct in Nederland belanden. Zonder een maaltijd stonden ze maar 15 minuten te laat op ons podium. Maar wat een optreden! Nu maar eens in een warmer seizoen uitgenodigd. In februari 2013 komt hun nieuwe album uit via Six Shooter/Blue Rose. http://youtu.be/WF8wuAjwOdI


 

VERSLAG

“No crack in Lage Vuursche but the craic was good”!
 

 

Luke en Melissa en soundman Jameson waren er vol van. Luke en Melissa hadden na lange tijd besloten een huis te kopen in homeland Canada en gekozen voor Toronto. Een prettige grote stad met een bruisende muziek-scene en faciliteiten voor muzikanten. Alle tijd tussen door werd gespendeerd achter de laptop om te kijken hoe het er voor stond met the “Lunatic mayor” van hun huidige woonplaats. Een conservatief heerschap die er op verschillende manieren een potje van maakt met dit incident als voorlopig dieptepunt.

Toronto Star May 17

Toronto, de grootste stad van Canada en het economische hart van het land haalde de afgelopen dagen een keur aan internationale media. Van de BBC tot The Sun, van The New York Times tot Jimmy Kimmel Live, allemaal deden ze verslag van het geruchtmakende nieuws dat burgemeester Rob Ford in een video een crackpijp zou roken. Het Amerikaanse medianieuws- en roddelweblog Gawker gooide donderdagavond de knuppel in het hoenderhok. John Cook van Gawker berichtte dat hij vanuit Canada benaderd was. Of hij interesse zou hebben in een video waarop de burgemeester van Toronto een crackpijp rookt.
 

Alle drie wisten zich nog goed te herinneren hoe het de vorige keer was verlopen toen ze bij ”In the Woods” speelden. Het was toen volgens de KNMI een “code rood” dag. Iets wat bij deze Canadezen nu nog verbaasde blikken en gefronste wenkbrauwen oplevert. Op 3 februari 2012 arriveerden ze op het moment dat de show eigenlijk moest beginnen, maar stonden binnen een kwartier te spelen. Weliswaar in een “stripped down” versie van wat ze van plan waren. Deze keer konden in alle rust de gadgets worden geïnstalleerd en voor de show genoten van een gezellige maaltijd en conversatie. Die natuurlijk deels over de burgemeester ging maar er werden ook meer persoonlijke zaken uitgewisseld.
Deze keer werden we getrakteerd op Whitehorse in vol ornaat. Een podium gevuld met verschillende microfoons, waaronder de telefoonhoorn met zijn specifieke geluid. Daarnaast acht gitaren waarbij de witte Gretsch van Luke niet alleen visueel maar ook muzikaal elke keer weer een ankerpunt blijkt te zijn. Beiden bewogen snel over het podium soms binnen luttele seconden, om enige percussie of andere geluiden op te nemen, die dan als basis dienden voor de te spelen songs. Met zoveel verschillende spullen op het podium is het niet gek dat er iets ontbreekt. Dit leverde een hilarisch moment op waar Melissa zichtbaar misgreep in haar bakje met percussie instrumenten. Waarop soundman Jameson naar voren sprintte om dit alsnog aan haar aan te reiken. De leemte professioneel opgevuld met gitaar werk van Luke. De show was goed opgebouwd, net op het moment dat er enige verzadiging begon op te treden in de eerste set van de opgenomen loops, schreden zij naar voren om het publiek een andere kant van hun kunnen te laten horen. Samen rond de microfoon voor op het podium werden we vergast op prachtige close harmonies van het echtpaar.
Ook de tweede set was een mooie mix van die twee vormen, inclusief bijzondere covers van Springsteen en Waits. Beiden zijn excellente muzikanten die als team goed samenwerken en gezien het verhaal van de omweg die Melissa al vliegend over de wereld maakte om Luke aan te moedigen bij het lopen van een marathon in Engeland, zit het als echtpaar ook wel goed. Over Luke’s gitaarbeheersing zijn we al sinds dat hij in 2008 Oh Susanna begeleidde lyrisch. Toch veraste hij ons nog met zijn geweldige spel op de akoestische gitaar. Na een donderend applaus en een mooie toegift zeiden we de Ierse roots van Melissa indachtig, “The craic was good”!
 

SETLIST

1.Killing Time Is Murder

2.No Glamour In The Hammer

3.Radiator Blues

4.Wisconsin

5.Mismatched Eyes (Boat Song)

6.Un Canadien Errant [traditional]

7.Emerald Isle

8.Broken [Luke Doucet/Melissa McClelland/Sean MacDonald]

 

1.Night Owls

2.I’m On Fire [Bruce Springsteen]

3.Devil’s Got A Gun

4.Achilles’ Desire

5.Passenger 24

6.Jane [Luke Doucet/Melissa McClelland & Shout Out Out Out Out]

7.Gun Street Girl [Tom Waits]
 

All tracks by Luke Doucet & Melissa McClelland except where noted

Luke Doucet| vocals, acoustic guitars, electric guitar, hollow body electric guitar, percussion, keyboards

Melissa McClelland|vocals, acoustic guitar, bass guitar, hollow body electric guitar, percussion, keyboards