ARTIEST/CONCERT
zaterdag 3 oktober 2015


Shannon Lyon feat. BJ Baartmans & Elly Kellner

Shannon Lyon feat. BJ Baartmans & Elly Kellner

De langverwachte terugkeer van Shannon Lyon, met aan zijn zijde "Good old" Bart Jan Baartmans en Elly Kelner, met wie Shannon zijn laatste album: “Lost Creek” mede heeft opgenomen. Elly stond al eerder bij ons op het podium met Matthews Southern Comfort. En BJ is natuurlijk kind aan huis.
Shannon is al in 1990 begonnen en heeft zo’n 12 albums op zijn naam staan. Hij heeft al enkele malen bij ons gespeeld en het is tijd voor een hernieuwde kennismaking met deze, na vele omzwervingen door o.a. Nederland en Duitsland weer in zijn geboorteland Canada woonachtige troubadour, met zijn bijzondere melancholieke stem.
 

VERSLAG

The come back kid.

 

 

 

Shannon keerde terug op ons podium en dat deed hij op overtuigende wijze. De laatste keer in 2008 ging het niet goed met hem, zijn optreden toen was hier een afspiegeling van. Alle reden ‘to kick ass’, en laten zien wat hij werkelijk kan. Shannon heeft zijn demonen aangepakt. In zijn periode in respectievelijk Nederland en Duitsland was hij hier al mee begonnen. Maar zoals algemeen bekend om demonen echt aan te pakken moet je terug naar de bron. Ook bij Shannon was de bron zijn thuisland en in het bijzonder zijn gezin van herkomst. Zoals hij zelf vertelde ik heb de schoonheid van mijn eigen land en mijn vroege leven pas de laatste jaren echt leren kennen. Daarvoor was het nodig om letterlijk afstand te nemen van die wereld en een tijd te wonen in Europa. Vol energie en nieuwe ideeën is hij uit dit proces gekomen en voor het eerst tevreden met zich zelf. Dat was goed te merken want hij straalde energie en urgentie uit. Weliswaar ziet dat er bij een introverte man als Shannon nog altijd bescheiden uit. Zijn intro’s zijn vaak nog wat mompelend en bijna verlegen. Wel is een zekere ironie te bemerken en wie kun je dan beter citeren dan Townes van Zandt. Met het verhaal dit liedje gaat half over een vrouw en half over een paard. Het paard mis ik. Het is goed te merken dat Shannon geruime tijd in Nederland heeft gewoond in zijn woordgebruik en naadloos interveniëren in een Nederlandse conversatie. Hij beschouwt Nederland ook nog steeds als zijn tweede vaderland, met Duitsland heeft hij minder vertelde hij ons.

 

 

Het optreden werd in belangrijke mate naar een hoger niveau getild door zijn begeleiders. Elke keer verast BJ Baartmans ons weer met zijn kwaliteit. Wordt die man steeds beter? Hij is een ‘musicians musician’, een man die de som der delen belangrijker vindt dan zijn eigen optreden. Ook vanavond was hij subtiel, scheurde, jamde op de juiste momenten om op deze wijze de songs van Shannon van extra kleur te voorzien. Daarnaast spatte het spelplezier ervan af. En dat na 17 shows op een rij. Natuurlijk niet te vergeten Elly Kellner, die de niet gemakkelijke positie van back-up/close harmony vocals voor haar rekening nam. Je zult er maar staan en je bijdrage is soms klein maar o zo effectief. Elly stond er meebewegend, vaak met de ogen gesloten volledig op te gaan in de muziek. Een prachtige gesmeerde drie eenheid. Niet verassend zijn de songs van Shannon vaak aan de donkere kant waar hij zelf wel wat om moest lachen. Zijn benadering van ‘If these walls could talk’, over de periode van retraite in de cabin, om te buigen in ‘If these walls could walk’ is hier een prachtig voorbeeld van. En wat te denken van ‘Black windows’, de gordijnen weghalen en dan je ramen zwart schilderen is wel een heel duidelijke manier om te zeggen dat je niets met de buitenwereld te maken wilt hebben. Humor kwam weer terug bij ‘Suddenly’, waarin hij medelandgenoot Bryan Adams aan haalde, omdat deze song op een song van Bryan leek. Shannon maakte zich geen zorgen want Bryan verdiende genoeg en eindigde de song met het origineel van Bryan, iets wat bij de luisteraars een grote glimlach op de gezichten toverden. Een talent dat weer helemaal terug is en ons een mooie avond bezorgde die werd beloond met een staande ovatie. Punt van kritiek is dat beide sets wel aan de korte kant waren. Aan de hoeveelheid materiaal ligt dat niet. Onze ‘Come back kid’, komt al weer snel naar Nederland voor het opnemen van een nieuw album met BJ Baartmans. Wellicht komt hij dan al terug op ons podium, anders eind 2016. Shannon besloot zijn laatste gig in Nederland met een reis door een mistig en herfstig Nederland. Hij heel tevreden en een tevreden publiek achterlatend.
 

SETLIST

1.You Showed Me How

2.Could You Be My Light
3.Naive
4.If These Walls Could Walk
5.Someday Mourning
6.Dharma
7.Sometimes It Hurt
8.All In Honesty

 

1.Blue Flowers
2.Pleasing You Pleases Me
3.Suddenly, contains part of ‘Run To You’ [Bryan Adams]
4.Backyard Song
5.The Lights Behind
6.Barcelona
7.Black Windows
8.Since I’m Loving You
9.Sad Nights
10.Soul Of The World

 

 

All tracks by Shannon Lyon
Shannon Lyon|vocals, acoustic guitar, harmonica
BJ Baartmans|electric guitars, harmony vocals
Elly Kellner|harmony vocals, tambourine