ARTIEST/CONCERT
zaterdag 19 maart 2016


Kieran Goss feat. Annie Kinsella

Kieran Goss feat. Annie Kinsella

Kieran Goss geboren in Noord Ierland. Tijdens zijn rechtenstudie in Belfast verdiende hij bij als muzikant en was al snel veelgevraagd support act voor Elvis Costello, Christy Moore en Joe Jackson. Asl muzikant werkt hij in Duitsland, NY en Frankrijk. In 1989 kwam zijn eerste album uit. Waarvan Mary Black gelijk twee songs coverde voor haar eigen album. Hij blijft albums afleveren en toeren. Zijn song “Out of My Head”werd een top 10 hit. Hij werkt voor zijn zesde album samen met Rodney Crowell in de studio in Tennessee. Kieran wordt begeleid door zijn vrouw Annie Kinsella.

VERSLAG

The craic was good

 

 

Craic een begrip in Noord Ierland en een perfecte weergave van een avond met Kieran en Annie. Want het was inderdaad, plezier , uitwisseling , muziek en teksten die het hart raken. In termen van Kieran zelf; “Turning heartache into art”. Deze combinatie lijkt de specialiteit van de Ierse bevolking te zijn. Een volk wat lijden en overleven gedurende een roerige geschiedenis nooit hun levensplezier heeft laten ontnemen. Misschien zelfs wel voor verdieping heeft gezorgd van hun visie op het leven. Zo’n instelling brengt humor en relativeringsvermogen met zich mee, wat nog versterkt wordt door als volk overal over de wereld verspreid te wonen. Dat maakt je blik noodgedwongen breder en je perspectief op je leven anders.

 

 

Gelijk vanaf de start van het optreden ,maakten we kennis met het relativeringsvermogen en de podium ervaring van Kieran, toen hij het publiek vroeg om als hij de song nog een keer aankondigde voor de “live “opname, ze allemaal heel hard zouden gillen en roepen zodat de hij thuis kon vertellen in de Lage Vuursche Arena een optreden te hebben verzorgd voor enkele duizenden mensen. Hier werd ruimschoots gehoor aan gegeven en daarmee kregen we een voorbeeld van optimale publieksparticipatie voorgeschoteld. Overigens speelt Kieran regelmatig voor zo’n groot publiek in Ierland. Introducties die het publiek vaak tot tranen toe lieten lachen werden afgewisseld met mooie ingetogen songs en serieuze inkijkjes in zijn leven. Een jongen uit een katholiek gezin van vijftien kinderen, waar je automatisch leert je podium te pakken en snel te eten voegde hij er aan toe, die resulteerde ondanks alles in een prettige jeugd. Dit ter introductie van de song: “Reasons to leave”, want dan komt het moment dat je gezien je leeftijd moet gaan werken. Met als gevolg dat gebrek aan werk de familie zich verspreid over de hele wereld. Opeens is er geen familie meer. In een paar strofen de geschiedenis van de Ieren “living in exile"  geschetst.

 

 

Het feit dat Mary Black zijn muziek heeft gecoverd en na haar nog velen, gebaseerd op haar versie, leidt naar de anekdote dat hij zijn eigen song gespeeld door een muzikant in een pub, pas herkent tijdens het tweede couplet. Zijn eerste escapades als straatzanger in Keulen, wanneer hij iemand ziet staan die hij kent, maar niet kan thuis brengen. Uiteindelijk gooit de man geld in zijn fooienpot en dan ziet Kieran wie het is. Namelijk de opper rechter uit Belfast, die hij als advocaat vaak heeft ontmoet. De man bekend om zijn spaarzame gebruik van woorden, voegt hem na een korte ontmoeting toe waarbij Kieran zich weer een zeven jarige jongen voelt, “Je hebt een goede keus gemaakt”. Na de eerste euforie realiseert hij zich pas later of dit als compliment moet worden opgevat.

 

De introductie van Annie zijn vrouw sinds twee en twintig jaar was ontroerend en grappig tegelijk. Tijdens opnamen in de bekende Windmill Lane studio in Dublin, besloten hij en de producer dat harmony vocals op sommige nummers de kwaliteit van de songs goed zouden doen. De producer had wel een suggestie. Er was een zangeres die vaak werk deed voor de studio. Toen zij de volgende dag de studio binnen schreed, was Kieran op slag verliefd. Als een waanzinnige ging hij zijn songs herschrijven en van andere arrangementen voorzien, om te legaliseren dat Annie nog veel vaker zou moeten komen om de harmony vocals te doen. Toen Annie vanavond het podium betrad, kon je je voor stellen hoe dat geweest moet zijn. Nog steeds verliefde blikken en vocals die zo goed samen vloeiden als een “Match made in heaven. ” Echter ook solo staat zij haar mannetje. En als je dan woont in een huis dat uit kijkt op de Atlantische oceaan in Sligo, dan ontkom je niet aan WB Yeats. Annie bracht een prachtige ode aan deze Ierse dichter. Een diner met Rodney Crowell , waar Annie aan geeft het te betreuren New Orleans niet te hebben bezocht voor “Katrina”, doet Rodney zijn gitaar pakken en speelt voor haar “Jewel of the south”, waarvan zij een doorleefde versie presenteerde op ons podium.

 

 

Kieran had al aangekondigd dat de laatste song, nooit echt de laatste is, verwijzend naar het ritueel van de toegiften, weerhield het publiek niet van een staande ovatie. Bij het afscheid terug kijkend op het concert en onze gesprekken realiseerden we ons hoe klein de wereld soms is. De gemeenschappelijke vrienden in het dorp Ierland en de enclave Belfast in het bijzonder waren niet te tellen. Dat er in harte-pijn en verdriet zoveel plezier en mooie dingen schuilen is een universeel gegeven.
 

SETLIST

1.One Boy’s Treasure

2.The Reason Why
3.You’ve Got A Friend [Carole King]
4.Heart That Time Forgot
5.Reasons To Leave
6.Take A Look At My Heart
7.Just Around The Corner

 

 

1.Brand New Star
2.Our Love Endures
3.Out Of My Head
4.Broken Things [Julie Miller] *
5.Rough And Rocky *
6.We’ve Got Us *
7.The Song Of Wandering Aengus [Philip Leitch Donovan/William Butler Yeats] **
8.Hand Upon My Heart *
9.That’s What Love Is For *
10.Reach Out (i’ll Be There) [Lamont Dozier/Eddie Holland]
11.Jewel Of The South [Rodney Crowell] **
12.Everytime We Say Goodbye [Cole Porter]

 

 

All tracks by Kieran Goss except where noted
Kieran Goss|vocals, acoustic guitar
* with Annie Kinsella|vocals
** Annie Kinsella|lead vocals