ARTIEST/CONCERT
zaterdag 30 mei 2015


Jenee Halstead & Rebecca Loebe feat. Hugh McGowan

Jenee Halstead & Rebecca Loebe feat. Hugh McGowan

Jenee stond al eerder op ons podium en zij liet een grote indruk achter. Haar toen recente album “Raised By Wolves” stond centraal. Nu met collega singer songwriter Rebecca Loebe op ons podium. Rebecca stond al een tijd op ons lijstje. Nu samen!

VERSLAG

The importance of upbringing.

 

 

Beide dames kenden elkaar enigszins. Ze zouden namelijk al eerder op tournee gaan naar Europa, maar daar kwam de USA versie van The Voice tussen door, Rebecca was officieel deelnemer geworden en dat betekende als een kroongetuige worden opgesloten in een hotelkamer. Rebecca mocht met niemand meer contact hebben, zelfs geen familie. Via een agent werd Jenee op het vliegveld, vlak voor vertrek naar Europa, ingelicht dat Rebecca niet mee ging. Maar elkaar echt leren kennen was de afgelopen dagen gebeurd tijdens de tour door Nederland. Wat beide dames naast een duidelijke eigen koers en passie voor muziek gemeen hebben is een stimulerende opvoeding. Zowel de ouders van Jenee als die van Rebecca hebben hun kinderen gestimuleerd om hun kwaliteiten te ontwikkelen en hun passie te volgen. De vader van Rebecca, inmiddels gepensioneerd advocaat voor Coca-Cola, is een gepassioneerd muzikant en speelt nog regelmatig en geeft muziekles aan pubers. De gitaar die Rebecca bij zich heeft is eigenlijk te mooi om mee te toeren, deze is van haar vader. Als ze erover praat met hem om de gitaar thuis te laten, is hij de eerste die zegt. “You are a touring artist and you need a good guitar”, over stimulans gesproken! Jenee heeft gezongen in een middel -eeuws koor en al op jonge leeftijd door het land getrokken en haar muzikale horizon kunnen verbreden met support van haar ouders.

 

 

De dames hadden er zin in. Voor Jenee was het een terugkeer op ons podium en zij wist zich nog veel tot in detail te herinneren. Dat is niet altijd het geval bij artiesten die zoveel reizen. Het zegt iets over de kracht van Jenee als beschouwer en observeerder wat je vaak in haar teksten terug hoort. Ze was in gezelschap van haar muzikaal en levenspartner Hugh McGowan, die volgens beide dames zich op verschillende fronten had bewezen als de ideale reispartner. Een goede chauffeur, reisleider, logistiek manager. Hugh liet ons op het podium weten dat het waarschijnlijk ook gold voor het leven off the road, met de opmerking dat het heerlijke van toeren was dat er voor je werd gekookt en dat hij dat normaal thuis altijd voor zijn rekening nam. Waarmee we een kort maar veelzeggend inkijkje kregen in de relatie van Jenee en Hugh.
Rebecca opende de avond zoals de dames dat met elkaar hadden besloten. Rebecca heeft een loepzuivere stem en een groot bereik. Ook "off mike", waar ze regelmatig gebruik van maakte en daarmee de impact van optreden vergrootte. Haar stem kan van hard naar zeer intiem in fracties van een seconde en zo ook haar gitaar spel. De gitaar werd door haar ook ingezet als percussieve markering om de songs extra kracht te geven. De uitvoerige jams in de kleedkamer wierpen hun vruchten af op het podium. Zowel in de set van Rebecca als later die van Jenee, riepen de dames elkaars assistentie in wat leidde tot pareltjes van close harmony. Dit ondersteund door Hugh op zowel akoestische als elektrische gitaar. Een gitarist die op de juiste momenten uithaalt en dan weer inhoud, waarmee het bekende credo: more by less, weer eens zijn kracht bewees. Rebecca deed enkele unreleased songs en natuurlijk het nummer van Cobain waar mee ze tot in de finale was gekomen van The Voice. De song Chicago Kid, voor zag zij van de ontroerende introductie. De ontmoeting met een volslagen onbekende jongen in een vliegtuig, die zijn levensverhaal verteld. Een jongen die een heel leven van ellende heeft weten te overwinnen door de ontmoeting met een vrouw waar hij nu mee gaat trouwen. Hij had net aan de voorwaarden voldaan die zij hem gesteld had vertelde hij aan Rebecca. Hij had zijn diploma gehaald. Een bijzondere ontmoeting en er was weer een song geboren. “Forever Young” van Dylan droegen de dames op aan de jarige Hugh.

 

 

Jenee nam samen met Hugh de tweede set voor haar rekening. Ze opende met een song die je gelijk meenam naar haar jeugd en vanuit die perceptie in “River of doubt”. Het publiek leverde zijn bijdrage aan de song “Damascus”. Later attendeerde Jenee het publiek geheel terecht op Nick Drake voor wie ze als eerbetoon een song had geschreven met dezelfde titel. Omdat hij jarig was mocht Hugh een song uit eigen repertoire spelen en veraste het publiek aangenaam met zijn falsetstem.
Jenee haar repertoire is niet altijd makkelijk, er zitten qua opbouw soms wat jazzy structuren in haar werk en dat vraagt concentratie van het publiek. Dan zorgen de momenten waarop zij een beroep doet op publieks participatie voor een mooie afwisseling. Ook tijdens deze set was Hugh the big life saver zoals Jenee benoemde als hij haar subtiel op wees dat het tijd werd om de gitaar te stemmen. Er kwam materiaal voorbij van haar nieuwe EP; “The Edge of the World". De song “Juarez” die naast de mythische plek voor feesten en ontspanning voor veel Amerikanen ook de keerzijde kent van de problematiek van de illegale immigranten. Waar hebben we dat eerder gehoord? De toegiften werden weer gezamenlijk gedaan, een klassieker van Jackson Browne en een song van Jenee zelf, waar Rebecca nog eens haar vocale kwaliteiten en zicht op geluidsdynamiek toonde door bijna "off mike" de song van harmony vocals te voorzien.
De avond kwam ten einde, twee dochters met trotse ouders en een logistiek wonder het lijkt wel de ideale combinatie. Bij het afscheid kwamen er gerust stellende berichten binnen over de staat van het huis van Rebecca in het door een overstroming getroffen Austin, Texas. Soms staan dingen gewoon als een huis.
 

SETLIST

Rebecca Loebe
1.Lie
2.Swallowed By The Sea
3.The Chicago Kid
4.Easy Money [unreleased]
5.Marguerita *
6.Forever Young [Bob Dylan] *
7.Just Say So [unreleased]
8.Come As You Are [Kurt Cobain]

 

 

All tracks by Rebecca Loebe except where noted
Rebecca Loebe|vocals, acoustic guitar
*Jenee Halstead|harmony vocals & Hugh McGowan|acoustic guitar

Jenee Halstead feat. Hugh McGowan
1.River Of Doubt [Evan Brubaker/Jenee Halstead]
2.Taste Me [Jenee Halstead/Susan Cattaneo]
3.Building You An Altar [Evan Brubaker/Jenee Halstead/David Wax]
4.Nick Drake [Jenee Halstead]
5.Damascus [Jenee Halstead] *
6.No Precedent [Hugh McGowan] **
7.Shovel [Jess Tardy]
8.The Darkest Day [Jenee Halstead]
9.Juarez [Jenee Halstead/Sean McLaughlin] *
10.These Days [Jackson Browne] ***
11.Sophia [Jenee Halstead/Susan Cattaneo] ****

 

All tracks by Jenee Halstead except where noted

Jenee Halstead|vocals, ukelule, acoustic guitar
Hugh McGowan|electric & acoustic guitars, vocals
*Rebecca Loebe|harmony vocals
**Hugh McGowan| lead vocals
***Jenee Halstead/Rebacca Loebe, duet
****Rebecca Loebe & Hugh McGowan|harmony vocals