ARTIEST/CONCERT
zaterdag 12 oktober 2013


Greg Trooper

Greg Trooper

Komt Greg naar Nederland, dan komt hij spelen bij “ In the Woods”! Aan sommige zaken moet je niet tornen. Bovendien komt er een prachtig nieuw album aan. Dat ten tijde van het concert verkrijgbaar is. Een deel van het In the Woods team, bezocht Greg begin januari van dit jaar in de studio in New Jersey. Hij was bezig met de opnamen van zijn nieuwe album. Greg was een song aan het opnemen waar Ice-skating in the Netherlands als metafoor werd gebruikt. Toeval of niet het was een prachtige song en doet ons hals reikend uitkijken naar zijn nieuwe album.

VERSLAG

A Philosopher From Brooklyn
 

Greg is al jaren een graag geziene gast bij zowel ons publiek als bij de In the Woods gang. Iemand die een combinatie van energie en scherpe observaties weet om te zetten in kritische en tegelijk humoristische verhalen. Greg is een NYC kid dat gewend is alert en snel te reageren en weet wat overleven is en er altijd weer boven op komt. Hij kwam met een dijk van een verkoudheid uit de UK, maar dat weerhield hem niet om met een Springsteen achtige energie een lange show neer te zetten. Een enkele hoestbui daar gelaten, was het weer Troop op zijn best. En ach, als je hebt doorgemaakt wat Greg de laatste jaren heeft door gemaakt, dan is dit natuurlijk peanuts. Je huis verliezen aan de orkaan “Sandy”, terwijl je alleen contact met familie hebt via een storende telefoonlijn, terwijl je zelf machteloos in Californië zit voor een show, is maar één van de ervaringen van de laatste jaren. “It takes a little more to beat a NYC kid”. Onder de spitsvondigheden en grappige intermezzo’s zit altijd een boodschap. Wat terug komt in zijn teksten. Greg koos er voor om de show te beginnen met zoals hij niet zonder ironie vermeldde, “Greg Trooper’s Greatest Hits”, om vervolgens toe te komen aan zijn nieuwe, nu al klassieke laatste album “Incident On Willow Street”. Een smal straatje in New Jersey waar de studio staat waar dit album is opgenomen.
Het eerste nummer wat hij speelde van het nieuwe album was: “Mary of the Scots in Queens, is een mooi voorbeeld van zijn creatieve geest en observatievermogen. In zijn inleiding vertelde hij hoe deze song werd geboren. Op een feestje in zijn “old neigborhood” in Queens waar hoofdzakelijk Ieren wonen is hij op een feestje, waar uit het niets een volledige doedelzakband al spelend de zaal betreed. Op een gegeven moment sluit schoonmoeder aan en blijkt vaardig op de doedelzak, maar ook te behoren tot 113th precinct. Een bijna bizarre situatie leidt tot een liefdesbetuiging waar de bestaand Irish Brian ook een rol speelt. “All the way to Amsterdam” is ontstaan naar aanleiding van wat mensen Greg vertelden over schaatsen over de bevroren kanalen van de noordelijk gelegen dorpen naar Amsterdam, gekoppeld aan verhalen over huiselijk geweld. Dit zijn de ingrediënten van een song die zich afspeelt in Texas. Greg laat ons kennis maken met een meisje dat in erbarmelijke omstandigheden heeft leren overleven door letterlijk weg te dromen bij een boek over schaatsen in Nederland. Dit is niet alleen toevallige momenten aan elkaar plakken tot een song, maar vraagt ook kennis van een fenomeen als huiselijk geweld en hoe slachtoffers hier mee omgaan. Kortom de vrolijke en grappende en zich zelf relativerende Greg, is een man die na denkt en veel serieuzer is dan de buitenkant ons soms doet denken. In zijn inleiding op “Everything’s a miracle” refereerde hij aan Einstein, die een filosofische kernwaarde ooit had samengevat met “Nothing is a miracle or everything is a miracle”, in de song verwoord Greg de gave om de gewone dingen als “miracle” te zien en daarmee het leven te ervaren in zijn volledige schoonheid. Een appèl op de “ sense of wonder”, die kinderen nog bezitten. Dit sloot naadloos aan op de opmerkingen die Greg maakte over ouder worden en dat het nu “Time for Love”, is op weg naar wat we allen niet weten. Deze ras entertainer speelde de sterren van de hemel en gezien de lengte van de tweede set, werd het optreden op geen enkele wijze beïnvloed door zijn verkoudheid. Een overlever die als één van de weinigen met stem, gitaar en mondharmonica een volle zaal weet te boeien en overtuigen. Oprecht verbaasd keerde hij terug op het podium voor een door een staande ovatie afgedwongen toegift. Hieraan voorafgaand had hij al verschillende verzoeken uit de zaal ingewilligd, waaronder “Floating”, waarvan hij een deel van de tekst kwijt was. Maar ook deze uitdaging ging hij niet uit de weg en met improvisatie en een grap tussendoor, kwam hij hier goed mee weg. Vocht aan de muren en op Greg’s voorhoofd was de voorbode van een vochtige nacht in de bossen. We hadden geleerd filosofie komt eigenlijk van de straat.
 

SETLIST

1.This Is I’d Do

2.Don’t Let It Go To Waste

3.Paradise (Anywhere At All)

4.They Call Me Hank

5.We Won’t Dance

6.The Road So Long

7.Mary Of The Scots In Queens

8.Steel Deck Bridge

9.Good Luck Heart

10.Ireland

 

1.Amelia

2.All The Way To Amsterdam

3.The Land Of No Forgiveness

4.Everything’s A Miracle

5.Green Eyed Girl

6.Muhammad Ali (The Meaning Of Christmas)

7.Inisheer

8.No Higher Ground

9.Damaged Eyes

10.Hannah’s Dreams

11.Trampoline

12.This Shitty Deal

13.Carmelita [Warren Zevon]

14.Floating

15.Time For Love

16.Pancho And Lefty [Townes Van Zandt]

17.When I Think Of You My Friends

18.I’m Dreaming [Greg Trooper/Pamela Brown-Hayes]


All tracks by Greg Trooper except where noted

Greg Trooper | vocals, acoustic guitar, harmonica