ARTIEST/CONCERT
zaterdag 6 december 2014


Dayna Kurtz feat. Robert Mache

Dayna Kurtz feat. Robert Mache

Een zangeres die zich met gemak in verschillende genres beweegt maar altijd met overtuiging en van grote klasse. Maar haar stem en performance zijn eigenlijk al genoeg voor een bijzondere avond. Met haar indrukwekkende optredens maakt ze ook in de brandhaarden als New Orleans waar ze toch wel wat gewend zijn, een verpletterende indruk. Ze neemt gitarist Robert Mache mee, die al eerder naast haar op het podium grote indruk maakte

VERSLAG

Wandering Spirits

 

 

Dayna geboren en getogen in New Jersey, kan zich nog grootouders herinneren die “Jiddisch”, met elkaar spraken. Familie oorspronkelijk uit wat we tegenwoordig Litouwen noemen, maar toen nog Russisch was. Je zou bijna zeggen een typische New York family, per slot van rekening ligt New Jersey om de hoek. Haar liefde voor zowel het hectische gehaaste New York en het meer laid back gevoel van New Orleans, voeren een permanente strijd om wat haar prioriteit krijgt. Op dit moment lijkt New Orleans het te winnen. Mede omdat ze er gaat samen wonen met een nieuwe liefde. Robert tot zijn zeventiende levensjaar overal en nergens gewoond als “expat”, kwam op die leeftijd voor het eerst terug in wat eigenlijk zijn land was. In complete verbazing sloeg hij het Amerikaanse leven waar. Hij woonde lange tijd in New Orleans, nu woont hij in Memphis. Beide muzikanten lijken elkaar te vinden in het zoeken naar een thuis. Veel toeren versterkt dit gevoel natuurlijk, maar lijkt ook een duidelijke keuze om enigszins onthecht het leven aan te kunnen.

 

Dayna was erg blij dat haar maatje Robert vanaf deze avond haar op de rest van de toer zou begeleiden. Ze kennen elkaar al jaren en het voelt als familie, vertelden ze beiden afzonderlijk. De jetlag die Robert soms plaagde, had ook zo z’n prettige bij effecten. Zowel Robert als Dayna refereerden aan de beste gigs onder invloed van jet lag. Dayna vertelde wel eens een toer gedaan te hebben in Australië, waarvan ze niets meer wist, behalve de laatste dag en toen moest ze weer terug. Toen ze later beelden terug zag. Was ze zeer tevreden over de kwaliteit van de optredens.

 

Dayna trapte de eerste set af met een serie songs van haar in januari te verschijnen nieuwe album. Aan relativering ontbreekt het haar niet. Een nieuwe liefde weer houdt haar niet om een song met de titel: “You’re Not What I Need, But You’re All What I Want”, te schrijven. Maar onder de ruwe bolster schuilt een romantische ziel blijkt als je goed naar haar luistert. De buitenkant New York en de binnenkant het warme en gepassioneerde New Orleans. Er was op het podium zichtbaar plezier en interactie tussen twee mensen die blij waren elkaar weer te zien. Als er een minpuntje moet worden genoemd is het dat de onderlinge conversatie niet altijd op het publiek gericht was. Een publiek dat overigens ademloos naar de variëteit in stijlen en souplesse en bereik van de stem van Dayna luisterde. Dayna die in de soundcheck al duidelijk maakte “less is more”. Dayna heeft geen grote gebaren en toeters en bellen nodig, haar stem overtuigt in stevige blues, gospel, jazzy werk en ballads. Daarbij ondersteund door Robert, die in het kader van less is more kon ronken op zijn gitaar, maar ook heel bescheiden en subtiel de juiste accenten kon leggen waar nodig. En dat deed hij op zowel gitaar als op mandoline. De wijze waarop bracht je telkens in de juiste ambiance. De song “Venezuela”, in “borderline muziek traditie, bracht je daadwerkelijk in Zuid-Amerikaanse sferen. Een song die hij overigens eindigde door staande een aubade te brengen aan Dayna, wat haar net niet van haar stuk bracht. Een mooi moment is wanneer artiesten respect hebben voor andere muzikanten en als eerbetoon een cover van een artiest doen. Vanavond werd dit een stukje muziek educatie over de roots van songs en componisten die ondanks hun bekende werk door anderen uitgevoerd, altijd onbekend gebleven zijn. De avond ging zowel voor de muzikanten als voor het publiek snel voorbij. Tijdens de eerste set waren ze verbaasd over hoe laat het was toen Dayna even op haar telefoon keek, nog een klein slokje nemend van de volgens haar, bourbon die wel te drinken was. Met een staande ovatie werden ze terug gevraagd en had het publiek geen enkele moeite om hun terugkeer te belonen met het in koor meezingen van de twee laatste songs. Lage Vuursche was voor heel even “The Big Easy”, vanavond. Buiten was het vochtig en koud en gewoon weer december. Next time after Mardi Gras?
 

SETLIST

1.You’re Not What I Need, But You’re All What I Want [unreleased]

2.Yes You Win [unreleased]
3.Raise The Last Glass [unreleased]
4.It’s How You Hold Me [unreleased]
5.All I Ask Is Your Love [Edward G. White/Heleen M. Cockel]
6.Are You Dancing With Her Tonight?
7.Invocation

 

 

1.Not The Only Fool In Town
2.Reconsider Me [Margaret Lewis/Mira Smith]
3.Nola
4.If I Go First [unreleased]
5.Amsterdam Crown [Eszter Bálint/Peter Atanasoff]
6.Hanging Around My Boy [Slim Willet]
7.Venezuela
8.Love Gets In The Way
9.Those Were The Days [Gene Raskin]
10.You’ll Always Live Inside Of Me [Bobby Charles/David Allan Coe]

 

 

All tracks by Dayna Kurtz except where noted
Dayna Kurtz |vocals, acoustic guitar, electric guitar
Robert Mache| electric guitar, mandolin, vocals