ARTIEST/CONCERT
zaterdag 15 februari 2014


Anna Coogan Trio feat. JD Foster & Willie B

Anna Coogan Trio feat. JD Foster & Willie B

Anna Coogan heeft eigenlijk haar Europese debuut op ons podium gemaakt. Reden genoeg om haar te laten terug keren op ons podium. Zeker nu ze in de afrondende fase is van een nieuw album. Een samenwerking met de geweldige gitarist en zanger JD Foster.
http://www.youtube.com/watch?v=KKzBEhfCkYo

http://www.youtube.com/watch?v=eyGh1Q0s6lo

Op deze tour zal ze tevens worden begeleid door Willie B.

Willie B. on drums (Johnny Dowd, Neko Case, and Jamie Lidell among others. http://williebmusic.net/

http://www.youtube.com/watch?v=XODVmZJYwTk
 

VERSLAG

The benefits of change.

 

Anna kwam, zag en overwon. Deze zangeres heeft “guts” en is altijd op zoek naar nieuwe wegen en of uitdagingen. In de kleedkamer na de show waren we al aan het filosoferen over een volgende keer en hoe dat er dan uit zou moeten zien. Opvallend is dan dat het niet bij mijmeren blijft, maar dat er eigenlijk al vergaande concrete plannen liggen, die alleen nog maar afgetikt hoeven worden. Dit is natuurlijk het belangrijkste en meest moeizame proces vooral met altijd toerende en druk bezette artiesten. We haalden de herinnering nog op dat we via Facebook haar en Alicia Mc Govern met elkaar in contact hadden gebracht en dit op een haar na had geleid tot een klein toertje. Kortom deze dame gaat geen uitdaging uit de weg. In de nieuwe uitdagingen die ze aan gaat is het geen bevlieging ze gaat ervoor en het is kwalitatief zeer goed. Deze voorheen kajak kampioen op nationaal niveau, operazangeres (gestudeerd in Salzburg), afgestudeerd bioloog, koos daarna voor een carrière in de rootsmuziek. Tijdens haar Nederlandse debuut met de onovertroffen vloeiende lijnen gitarist Daniele Fiaschi, toonde het nog wat onzeker en zoekende. Het was een nieuwe uitdaging deze solocarrière. De keer erop in dezelfde samenstelling met af en toe wat vocale begeleiding van double bill, Joy Mills zagen we een zelfverzekerde performer. Nu keerde ze terug met twee veteranen. Waarvan één JD Foster die haar eerste solowerk had geproduceerd. Een toevallige ontmoeting in februari 2013, ze werden op stel en sprong gevraagd een voorprogramma in elkaar te jassen, leidde tot nieuwe samenwerking en nu ook samen songs schrijven. Een aantal songs waren vanavond al verkrijgbaar als special issue. Het album komt uit in oktober van dit jaar. Tijdens het proces van schrijven en opnemen realiseren ze zich eigenlijk pas dat ze vlak bij elkaar wonen en dat geldt ook voor oude kennis Willie B. De samenwerking ligt voor de hand. Een korte tour door Duitsland en Nederland is het gevolg. In the Woods was het eerste podium wat Anna vastlegde alvorens de tour vorm te geven. Want ondanks het feit dat zij makkelijk nieuwe uitdagingen aan gaat en met andere mensen gaat samenwerken, is zij loyaal aan de mensen van het eerste uur.

 

Dat Anna een geschoolde zangeres is goed te horen , dat was ook de eerste keer al duidelijk toen ze bij ons speelde. Om te spelen met de mogelijkheden van de stem, de zaal, stiltes te laten durven vallen, binnen bestaande songs te improviseren, het einde van een song op te rekken, dat geeft aan hoe Anna is gegroeid als podium persoonlijkheid. Uiteraard helpt het feit dat ze nu met twee rasartiesten speelt. Maar het is Anna die de risico’s neemt. Zo werden bekende songs van vorige albums op een geheel andere wijze gebracht en nieuw leven in geblazen. Een klassieker als “Crooked Sea”, werd een extended version zoals we deze nog niet kenden. Dit gold eigenlijk voor alle ons bekende songs. Het “So long summertime”, bezorgde weer kippenvel in deze uitvoering. De song over de suïcide van een jongen uit de KayaK tijd, die de schande van het misbruik niet meer aankon. Deze song over schuld en er niet zijn op een cruciaal moment, omdat je onwetend was en het knagende gevoel van onmacht achteraf is een gevoel dat we allemaal kennen. Maar we missen de vaardigheden van Anna, om dit in een song te verwoorden. De nieuwe song “ Help Yourself” geschreven met JD Foster gaat over de gevoelens van Anna, na de aanslag in Boston tijdens de marathon. Nota bene om de hoek van haar oude school. Zaken van een grote dimensie terugbrengen naar een persoonlijke dimensie en dan met een song weer naar een dimensie die ons allen raakt, dat is kunst.

 

Anna had erg veel plezier met haar bandgenoten dat ging enigszins ten koste van haar contact met het publiek. Iets wat ze goedmaakte met een “sing a long song”, die later in de kleedkamer tot de Las Vegas version werd gedoopt. JD Foster die voor het laatst getoerd had in Nederland met Patty Griffin genoot ervan weer eens op te treden. Hij definieerde zich zelf als studio rat en de lijst namen waar hij mee heeft gewerkt is indrukwekkend. ( Calexico, Laura Cantrell ) Op zijn versterker gezeten, kronkelde zijn lichaam mee met de subtiele, maar ook funky grooves uit zijn basgitaar. Willie. B is ook zo’n studioman en heeft ook een enorme lijst van samenwerkingsverbanden op zijn naam staan. (Johnny Dowd, Jamie Lidell, Neko Case) Zijn bijdrage was van gepast subtiel tot stevig. Op uitnodiging van Anna was de in Haarlem woonachtige Amerikaanse zangeres Kathy Ziegler ook aanwezig en begeleidde een aantal songs op piano. De eerste toegift deed Anna off mike en zonder de jongens, met subtiele pianobegeleiding van Kathy. Overigens liet Anna ook tijdens het concert de microfoon links liggen. Of omdat ze deze niet nodig had of om extra effect te geven aan haar voordracht. Met een staande ovatie namen ze afscheid. In de warme nacht van Lage Vuursche waar de wind inmiddels was gaan liggen, keerde de rust terug. Of toch eigenlijk niet! Koortsachtig ontvouwden zich nieuwe plannen voor de toekomst. We kunnen niet wachten op de gevolgen van een nieuwe verandering.
 

SETLIST

1.Silver Claw [Anna Coogan/JD Foster]

2.Indian Son
3.Help Yourself [Anna Coogan/JD Foster]
4.Crooked Sea
5.Just To See How It Feels [Anna Coogan/JD Foster]
6.Shipwreck [Johnny Dowd]
7.Auchengeich [Anna Coogan/words: traditional] (unreleased)
8.The Birth Of The Stars [Anna Coogan/Willie B. Wilson]
9.A Little Less Each Time *

 

1.At Last We Meet [Anna Coogan/JD Foster]
2.Paper Sails [Anna Coogan/JD Foster]
3.Red Shoes, Black Dress
4.Streamers [Anna Coogan/Evan Brubaker]
5.How Will You Find Me [Anna Coogan/Daniele Fiaschi]
6.Simple Little Love [Anna Coogan/JD Foster]
7.So Long Summertime
8.Come Ashore, Love *
9.It’s Simple [Anna Coogan/JD Foster]
10.Come The Wind, Come The Rain
11.May You Have The Wind At Your Back
12.The Wreck Of The Edmund Fitzgerald [Gordon Lightfoot] *
13.Dreaming My Life Away *

 

All tracks by Anna Coogan except where noted
Anna Coogan|vocals, electric guitar, acoustic guitar
JD Foster|bass guitar, vocals
Willie B|drums
* Kathy Ziegler|piano